Wyszukaj

niedziela, 25 stycznia 2015

Karp pieczony, faszerowany




W nurcie wrzucania przepisów, aktualizujemy również przepisy świąteczne, które niedawno za nami, a czujemy się jakby były wieki temu, tu nasuwa się niesamowita ciekawostka odnośnie tradycji 'naszego' polskiego karpia. Każde dziecko zapytane o to skąd wziął się karp na naszym wigilijnym stole, odpowiada, iż jest to wielowiekowa tradycja, gdyż takie historie słyszy przecież każdy z nas przy najważniejszej kolacji w roku. Ale rzeczywistość jest zgoła inna. Wedle faktów udostępnionych przez prasę komunistyczną z lat 50-tych zeszłego stulecia okazuje się, że to właśnie wtedy nasz 'tradycyjny' karp pojawił się na naszych wigilijnych stołach. Więc choć karp, jako ryba znany był Polakom już w XII wieku i owszem był jadany na co dzień, to na stołach wigilijnych jako najważniejsze danie pojawił się dopiero jako 'remedium' braków na świąteczne zapotrzebowanie w latach 50-tych ubiegłego wieku. Ówczesny minister przemysłu: Hilary Minc wprowadził karpia do wigilijnego jadłospisu hasłem projektu: ''Karp na każdym polskim wigilijnym stole''. Był rybą tanią, łatwo dostępną, łatwą do hodowania i idealnie przyjął się we wczesnym PRL, zajmując miejsce królującego wcześniej na polskich stołach solonego śledzia. Łuska karpia, zostawiona na stole, miała symbolizować bogactwo dla całej rodziny.

Musimy pamiętać, że Karp ma dużo cholesterolu, więc jest niewskazany dla osób mających problemy z ciśnieniem, krążeniem krwi, czy dla cukrzyków.

My jednak nie wątpimy, że dobrze przyrządzony karp jest idealnym królem stołu, a jako ryba jest wyśmienity. Na własnej skórze przetestowaliśmy przepis na pieczonego karpia. Pamiętajmy, że karp ma złą sławę dotyczącą posmaku mułu. My jednak idealnie sobie z tym poradziliśmy.

Niesamowita i bardzo skuteczna jest marynata z mleka i ziół. Karp idealnie wyzbywa się ów posmaku, który już nie wraca po upieczeniu.

Zapraszamy na przepyszny przepis poniżej:


Składniki:


  • Karp cały patroszony
  • oliwa z oliwek (tutaj użyliśmy oliwy z oliwek z różanym pieprzem i liściem laurowym)
  • pieprz i sól do smaku
  • ostra czerwona papryka
  • płatki owsiane- jedna garść
  • 20 g pora
  • sok z połowy cytryny
  • jedna cebula
  • 20 g selera
  • 15 g masła
  • świeży koperek
  • 30 ml mleka
  • 4 ząbki czosnku

Do dekoracji:
  •  plastry cytryny 
  • świeży rozmaryn


Przygotowanie:

Karpia przygotować do pieczenia, pozbyć się łusek i skrzeli; dokładnie wypłukać. Natrzeć karpia z wierzchu i w środku: oliwą z oliwek, solą i pieprzem, czerwoną papryką. Wysmarować karpia dokładnie od środka wyciśniętymi ząbkami czosnku. Faszerować: płatkami owsianymi i zalać odrobiną mleka, by zmiękły. Z wierzchu oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć plasterki masła i koperek.

Przygotowujemy farsz

Na patelnie udusić por i cebulę oraz seler z przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi rybę ( nakładamy je na płatki owsiane nasączone mlekiem).

Rybę następnie polewamy odrobiną mleka i zostawiamy na kolejne 20 minut, po czym skraplamy sokiem z cytryny.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni; góra-dół.

Pamiętajmy jednak by obserwować rybę, każdy piekarnik piecze inaczej, a ten wieczór jest przecież wyjątkowy :)

Rybę dekorujemy plastrami cytryny i odrobiną świeżego rozmarynu.

Smacznego :)