Wyszukaj

środa, 25 marca 2015

Kawa: pomarańcza w amaretto


Składniki:
(Na 1 kawę)
  • 150 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka amaretto
  • 2 goździki
  • odrobina cynamonu
  • odrobina kardamonu
Krem:
  • około 20-30 ml śmietany 36%, opcjonalnie 30%
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1-2 krople amaretto - opcjonalnie
Dekoracja:
  • starta skórka z pomarańczy do ozdoby


Przygotowanie:

1. Amaretto wlać na dno szklanki
2. Do świeżo zaparzonej kawy wrzucić goździki, kardamon, cynamon oraz sok z pomarańczy, odczekać 3 minuty,po czym wyłowić goździki ze szklanki.
3. Kawę wlać do szklanki z amaretto.

Krem:
1. Kremówkę lekko ubić z cukrem pudrem, dodać 2 krople amaretto
2. Udekorować kawę kremem, na wierz posypać skórkę z pomarańczy


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz