Wyszukaj

niedziela, 1 marca 2015

Kajmakowo-czekoladowy bałwanek




Składniki:
(Potrzebna będzie foremka w kształcie bałwanka)

  • 225 g mąki
  • 3/4 sody oczyszczonej
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 50 g kajmaku
  • 175 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • garstka posiekanej czekolady deserowej
  • kilka kropel soku z cytryny

dekoracja: 

  • cukier puder
  • kajmak
  • posiekana deserowa czekolada
  • opcjonalnie -szczypta cynamonu


Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Następnie połącz jajka z jogurtem, kajmakiem i dodaj je do mąki razem z roztopionym masłem i wanilią. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.Na końcu dodaj posiekana czekoladę.

Nałóż masę do formy w kształcie bałwanka (bądź do małej tortownicy- średnica około 16-18 cm).


Piec: 20-25 min w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu. Oprósz całość cukrem pudrem. Kapelusz, szalik, oczki i nosek pomaluj kajmakiem. Guziczki zrób z posiekanej czekolady. Jeśli używasz tortownicy, zawsze możesz zrobić dekorację bałwanka na wierzchu.

Smacznego :)