Wyszukaj

poniedziałek, 2 marca 2015

Kawa po królewsku






Kawa po królewsku, to mała filiżanka espresso z puszystą, delikatną pianką z kogla - mogla i odrobiną delikatnej nuty wanilii i ostrej papryki.


Uwaga: Ze względu na obecność w kawie surowych żółtek nie zalecana jest do podawania dla kobiet w ciąży.

Składniki:


  • filiżanka espresso- mała filiżanka mocnej, świeżo parzonej kawy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • szczypta czerwonej ostrej papryki
dekoracja:
  • szczypta czerwonej papryki


Przygotowanie:

Ubić mikserem żółtka z cukrem, jak na kogel-mogel- gęstą puszystą masę, Gdy masa będzie gotowa dodać ekstrakt z wanilii i odrobinę papryki. Miksować jeszcze przez moment.
Kawę nalać do małej filiżanki. Na wierzch kawy nakładać przygotowaną masę. Posypać na wierzchu odrobiną czerwonej papryki.


Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Faktycznie sama kawa wygląda bardzo apetycznie i jestem zdania, że jeśli chcemy ją pić w takim otoczeniu to należy ją również królewsko parzyć. Dlatego bardzo fajne naczynia do tych napojów mają w https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata i ja bardzo chętnie z nich korzystam.

    OdpowiedzUsuń