Składniki:
(na 2 porcje)
Polędwiczki:
- 2 plastry polędwiczki wieprzowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1-2 łyżki miodu
- odrobina oliwy do smażenia- w przypadku zwykłej patelni (na patelni grillowej- smażyć bez tłuszczu)
Makaron:
- pełnoziarnisty makaron typu: tagliatelle
- 250 ml śmietany 36%
- 2 ząbki czosnku- wyciśnięte
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
- szczypta soli
Dodatki:
- zblanszowane pół brokuła (Blanszować- do małego garnuszka, bądź miseczki włożyć róże brokuła i zalać je wrzącą wodą-nie gotować!-tak by woda całkowicie je przykryła. Odczekać 5-25 minut by brokuł miał żywo zielony kolor- upewnij się przed podaniem, że dostatecznie zmiękł; ma być żywo zielony, chrupki, w pół miękki)
- 2 garście pestek słonecznika
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
1. Polędwiczki poprzecinać po jednej strony skrzyżnie
2. Natrzeć pieprzem solą oraz miodem
3. Smażyć z obu stron na patelni grillowej bądź na zwykłej patelni na niewielkiej ilości oliwy do momentu aż mięso będzie złociste, ale nadal miękkie w środku. Uważać by nie było suche.
4. Ugotować makaron al dente.
5. Po ugotowaniu makaron położyć na patelnię, dodać soli, pieprzu, śmietankę, czosnek, delikatnie przemieszać. Postawić na mały ogień tylko na kilka sekund mieszając.
6. Makaron przełożyć na talerze, zrobić gniazdko.
7. W gniazdko położyć polędwiczkę,
8. Danie udekorować blanszowanymi brokułami.
9 Całość posypać odrobiną świeżo mielonego pieprzu i ziarnami słonecznika
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz