Uwielbiam słodkości i batoniki, a kiedy są domowej roboty i rzeczywiście smakują podobnie do sklepowych samą radością jest ich przyrządzanie a potem zajadanie.
Składniki:
(na około 16 batoników)
- 400 g mlecznej czekolady- im lepsza jakościowo tym batoniki będą smaczniejsza
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki mleka skondensowanego
- 200 g pianek marshmallows
- 5-6 łyżek ciepłej wody
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- masa kajmakowa- około 5-8 łyżek, bądź około 200 g krówek ciągutek :)
- 150-250 g orzechów ziemnych
Ponad to potrzebne będą:
- folia aluminiowa
- brytfanna
- nóż
- miseczka, garnuszek i szpatułka do rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej
- ubijaczka
- mikser
- wysoka miska do ubijania
Przygotowanie:
Spód:
1. Rozpuść 2 czekolady i wylej na brytfannę wyłożoną folią aluminiową.
2. Gdy czekolada zacznie tężeć, podziel ją nożem na prostokąciki- porcje:
Nie martw się nie musi to super ładnie wyglądać- jest to spód, który będzie przykryty innymi warstwami. Po zaschnięciu i schłodzeniu całych już batoników w lodówce czekolada ładnie odejdzie od foli.
Masa nugatowa:
1. Do wysokiej miski włożyć masło orzechowe i przygotować mikser.
2.. Rozpuść pianki marshmallows razem z wodą w kąpieli wodnej. od czasu do czasu mieszając by pianki szybciej się rozpuściły. Doprowadzić by miały one konsystencję jak poniżej na zdjęciu. Pozostaw je w kąpieli wodnej do momentu aż masa z mleka skondensowanego będzie gotowa (pkt.3)
3. Szybko wymieszać mikserem masło orzechowe, masę z mleka skondensowanego (pkt3) oraz rozpuszczone pianki marshmallows (pkt2). Masa zacznie szybko gęstnieć.
4. Gdy wymieszamy masę do gładkiej konsystencji, szybko wyłożyć równomiernie na schłodzoną i zastygłą czekoladę.
Masa kajmakowa/ karmelowa:
1. Wstawiamy puszkę z kajmakiem do garnuszka z gorącą wodą by się lepiej rozprowadzał,
3. Przekładamy tyle kajmaku ile nam potrzebne do miseczki (jeśli używacie krówek zamiast kajmaku: można je rozpuścić w małym garnuszku,na małym ogniu, cały czas mieszając lub w mikrofalówce- wyjmować co 15-30 sekund i zamieszać- kontynuować do całkowitego rozpuszczenia się krówek, następne kroki są identyczne)
2. Dodajemy do kajmaku orzechy ziemne i mieszamy dokładnie.
3. Wylewamy masę na warstwę nugatową
4. Wstawić do lodówki do stężenia.
5. Następnie pokroić na części- batoniki
Warstwa wierzchnia:
1. Gdy batoniki stężeją w lodówce, rozpuścić 2 czekolady w kąpieli wodnej.
2. Rozpuszczoną czekoladą za pomocą szpatułki polewać batoniki.
3. Wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej około 2-4 godziny bądź przez całą noc.
Smacznego :)
Zobacz także:
Lava cake Mazurek z gruszkami Kurki wiedeńskie Sernik Snickers
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz