Składniki:
( na bardzo dużą brytfannę bądź 2 tortownice 18 cm, w przypadku mniejszej tortownicy, pomniejsz liczbę składników)
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 5 całych jaj
- bakalie- ja użyłam żurawinę suszoną
- cały budyń waniliowy- na 500 ml mleka
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Zmieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż na 30 min do lodówki.
2. Po tym czasie wyłóż połowę ciasta na spód tortownicy
Masa serowa:
1. Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami.
2. Dodać twaróg, aromat i budyń w proszku,
3. Pod koniec dodać bakalie
4. Masę serową ułożyć na spód
5. Na masę serową ułożyć drugą połowę ciasta, robiąc małe kawałki, bądź trąc je na tarce z dużymi oczkami
Piec: 45-30 min w temperaturze 220 stopni.
Podawać ostudzone, nie kroić po upieczeniu, czekać do całkowitego ostudzenia ciasta. Studzić 2-4 godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz