Składniki:
( na około 40-50 ciasteczek- 2/3 blachy)
- 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g miękkiego masła
- 180 g cukru pudru (1,5 szklanki)
- 50 g szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
- 5 łyżek kakao
Dekoracja:
- posiekana deserowa czekolada
- pokrojony w drobną kosteczkę marcepan
Potrzebne będą:
- 2 duże miski
- wałek
- foremki do wykrawania bądź szklanka
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
1. W pierwszej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, sodę oczyszczoną, kakao
2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier.
3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła
4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny
5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto
6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut
7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2-3 mm.
8. Wykrawać ciasteczka,
9. czekoladę posiekać na małe kawałki, a marcepan pokroić w małą kosteczkę. Układać kawałki na ciasteczkach i delikatnie wetknąć je w środek przed pieczeniem.
Piec: 6-9 minut w temperaturze 190 stopni
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz