Składniki:
(tortownica o średnicy 22-26 cm)
Spód:
- 140 g herbatników
- 50 g masła
Masa serowa:
- 2 czubate łyżki mąki
- 4-5 łyżek czerwonego wina pół wytrawnego
- 4 jajka
- 80-100 g cukru
- 500 g serka mascarpone
- 250 g gorzkiej czekolady, najlepiej z dużą zawartością kakao; u mnie 78% kakao
- 150 ml śmietany 36%
Dekoracja:
- 150-200 g mrożonych malin
Dodatkowo potrzebne będą:
- mikser
- garnuszek/rondelek
- misa o wysokich ściankach
- szpatułka/łyżka
Spód:
1. Ciasteczka rozkruszyć na drobno w dłoniach, część ma być rozkruszona na drobny piasek a część ma być większymi kawałeczkami.
2. Dodać miękkie masło i całość dokładnie wymieszać/zagnieść
3. Gotową masę przełożyć do tortownicy i delikatnie ugnieść.
Piec: 7-10 min w temperaturze 180 stopni
Masa serowa:
1. W misie połączyć serek mascarpone, mąkę, cukier, jajka, wino.
2. Ubijać składniki mikserem do otrzymania gładkiej masy.
3. W małym rondelku podgrzać śmietanę oraz rozdrobnioną czekoladę (nie gotować). Gdy czekolada w całości połączy się ze śmietanką podgrzewać jeszcze 3-4 minuty i przelać jeszcze ciepłą do masy serowej.
4. Ubijać mikserem do połączenia się mas.
5. Gotową masę wyłożyć za podpieczony spód.
Piec: 45-65 min w temperaturze 160 stopni. Studzić przy uchylonym piekarniku.
Chłodzenie: Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc bądź około 12 godzin
Dekorować mrożonymi malinami, podawać schłodzony.
Smacznego :)
Zobacz także:
Wpis bierze udział w akcjach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz