Składniki:
(na około 8- 10 sztuk)
(na około 8- 10 sztuk)
Batoniki:
- 135 g cukru
- 50 g masła
- 25 g miodu płynnego- ja użyłam lipowego
- szczypta soli
- 60-70 g płatków migdałowych-pokruszonych
Polewa truflowa:
- 200 g mlecznej czekolady- jak najlepszej jakości- dobra czekolada da lepszy smak końcowy
- 50 ml śmietany kremówki
- 50 ml serka mascarpone
- 4 łyżeczki masła
Potrzebne również będą:
- papier do pieczenia, bądź folia aluminiowa
- brytfanna bądź duża deska do krojenia na której położymy papier bądź folię aluminiową
- mały garnuszek i miseczka do kąpieli wodnej
- szpatułka bądź łyżka do mieszania i nakładania masy truflowej
- garnuszek
- ubijaczka do mieszania
- mały nożyk
- mikser
Przygotowanie:
Batoniki:
1. Migdały pokruszyć w dłoniach
2. Masło, miód oraz cukier podgrzewać na małym ogniu w garnuszku do momentu wrzenia.
1. Migdały pokruszyć w dłoniach
2. Masło, miód oraz cukier podgrzewać na małym ogniu w garnuszku do momentu wrzenia.
3. Kiedy Masa zacznie wrzeć mieszać od czasu do czasu najlepiej użyć ubijaczki by nic nie przywarło do dna garnuszka, Gotować tak około 3-5 minut.
4. Po tym czasie gdy masa zbrązowieje i nabierze karmelowego odcieniu dodać pokruszone migdały oraz sól, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając
5. Masę wylać/wyłożyć na przygotowany papier po pieczenia bądź folię aluminiową (u mnie lepiej odchodziły z folii niż z papieru- jeśli papier przywrze do karmelków, należy włożyć je pod ciepłą bieżącą wodę- papier wtedy odchodzi idealnie)
4. Po tym czasie gdy masa zbrązowieje i nabierze karmelowego odcieniu dodać pokruszone migdały oraz sól, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając
5. Masę wylać/wyłożyć na przygotowany papier po pieczenia bądź folię aluminiową (u mnie lepiej odchodziły z folii niż z papieru- jeśli papier przywrze do karmelków, należy włożyć je pod ciepłą bieżącą wodę- papier wtedy odchodzi idealnie)
6. Masę zostawić na od 2 do około 5-6 minut, po czym nożykiem podzielić ją na batoniki.
Ponieważ masa zrobiona jest z cukru- karmelki szybko zastygają. Poczekać aż karmelki stwardnieją.
Polewa truflowa:
1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
3. Masę śmietankową zagotować
4. Dodać ją do masy czekoladowej ciągle ubijając, gdy masy się połączą dodać masło i miksować na gładką, jednolitą masę
3. Maczać karmelowe batoniki w masie truflowej, bądź nakładać szpatułką
4. Po ostygnięciu chłodzić w lodówce przez około 3-5 godzin, bądź przez całą noc w temperaturze pokojowej.
5. Po schłodzeniu kroić na małe paseczki bądź kosteczki.
Można posypać dla dekoracji suszonymi malinami.
Smacznego :)
Zobacz także:
Profiteroles z advocatem Batoniki Daim Batoniki Snickers Sernik Snickers
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz