Kuchnie świata: Japonia
Powiedzieć jednak powinnam: Azja. Ponieważ w wielu rejonach świata azjatyckiego można uświadczyć Ramenu. Jednakże nie ma kraju, poza Japonią gdzie spotkać można tak wielką różnorodność tego posiłku i niezwykłą pieczołowitość podczas jego przyrządzania. Co niewątpliwie bierze się z przyzwyczajeń kulturowych i umiłowania do tworzenia. Tworzenia właśnie- ponieważ każdy Japończyk, nawet ten gotujący Ramen w małej budce na przedmieściach oddaje temu całe swoje serce, pragnąc by to co robi było największą sztuką. Dlatego tam właśnie tworzenie Ramen, traktowane jest jako 'act'-przedstawienia/odgrywanie- wszystko musi mieć swoje miejsce i czas.
Baza zupy, sos, dodatki i makaron, który nie może się studzić tylko jeszcze cieplutki ląduje na talerzu, zalewany jest ciepłym bulionem i zdobiony dodatkami, które odpowiadają 5 kolorom estetyki japońskiej, która przejęta jest z Chin, miała ona wprowadzać balans żywieniowy: czarny( nori), biały (makaron), żółty (jajko), czerwony (mięso), zielony (zielone warzywa). Taki posiłek w mgnieniu oka podawany jest gościom. Ramen należy podawać od razu po przyrządzeniu. Japończycy podają również różne rodzaje makaronów, do różnego typu Ramen w zależności od gęstości zup, mogą być gładkie albo faliste. Wszystko to by lepiej uchwycić smak i aromat dania.
Oryginalnie Ramen pochodzi z Chin. Jednakże to w Japonii znalazł swoich miłośników i kultywatorów. Ramen jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken Ramen), warzyw , owoców morza, czy nori, jajek i wszelakich dodatków.
Wydawać by się mogło iż Ramen jest jeden. Sama przeglądając różnorakie źródła natrafiłam na wiele przepisów i nie wiedziałam jak się za to zabrać. Naturalnie z tego co udało mi się wykopać w tym gąszczu internetowych półek to fakt iż Ramen to zupa podawana na wiele sposobów w zależności od regionu Azji, czy regionu Japonii- jeśli już mamy się na niej skupić. Jednakże nawet w Japonii, gdzie tak wielce koncentrują się na tradycji, rok w rok tworzone są inne, nowe odmiany Ramen. Więc jeśli chcecie zrobić zupę zwaną Ramen, nie musicie dokładnie oddawać przepisu, który wam podaje, zachęcam do eksperymentowania i stworzenia własnego Ramen :)
Basic Chicken Ramen:
Składniki:
(3-4 porcje)
Baza zupy:
- 1,5 litra wody
- 50 g pokrojonego w plasterki korzenia świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki stołowe sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe sake (jeśli jednak nie macie sake, można opcjonalnie użyć innego mocnego alkoholu)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Kurczak:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
Makaron:
- chiński makaron pszenny: Chuka- men bądź Chow mew 250 g
- opcjonalnie: makaron typu Capellini- bądź jego cieńszej odmiany: Capelli d'angelo inaczej zwany włosami anielskimi - makaron taki jest cieńszy od makaronu typu Spaghetti. Należy go ugotować w 2 litrach wody z 2 łyżkami stołowymi sody oczyszczonej- zbliży to smak europejskiej pasty do chińskiego produktu. Gotujemy go przez chwilę, by go nie rozgotować jeśli jest świeży, jeśli jest suszony- gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, uważając by go nie rozgotować.
Dekoracja:
- przepołowione jajko- może być ugotowane z żółtkiem ściętym bądź miękkim
- posiekany drobno szczypiorek
- opcjonalnie: pocięte w paseczki jedno nori
- opcjonalnie: kiełki fasoli mung
Przygotowanie:
Kurczak:
1. Kurczaka natrzeć solą, owinąć w folię spożywczą i zostawić na 2-3 godziny w lodówce, najlepiej jednak by leżał w solnej marynacie przez całą noc.
Baza zupy:
1. Do garnuszka wlać wodę i gotować ją na dużym ogniu
2. dodać imbir, czosnek, szczypiorek oraz kurczaka- zmniejszamy tym samym ogień na mały i gotujemy od 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie delikatne i miękkie.
3. Zredukować tłuszcz i zawiesinę z wierzchu bulionu jeśli taka się pojawi.
4. Ugotowanego na miękko kurczaka wyjąć i pokroić w paseczki.
5. Bulion przelać przez sito do innego garnuszka, tak by pozostał nam sam bulion
6. Ustawić bulion na małym ogniu i dodać sos sojowy, sake, sól oraz olej sezamowy.
7. Podgrzewać na małym ogniu tylko do momentu aż dekoracja i makaron będzie gotowy.
Dekoracja:
1.Ugotować jajko, przekroić je na pół
2. Poszatkować szczypiorek
3. Pokroić nori na małe paseczki
pokroić kurczaka na cienkie paseczki
4. dekoracja musi być gotowa na czas przed ugotowaniem makaronu, w przeciwnym wypadku, makaron dodany do zupy nasiąknie nią i stanie się za miękki, bądź nie włożony do zupy ostygnie.
Makaron:
1. Ugotować wedle przepisu na opakowaniu- około 3-4 minuty
2. Nie polewać zimną wodą, odcedzić i włożyć do miseczek, do których od razu należy nalać gorący bulion.
Nakładać dekoracje na wierzch Ramen- nie mieszać jej z bulionem.
Podawać natychmiast po przyrządzeniu
Smacznego :) Itadakimasu :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz