Kuchnie świata: Azja
Składniki:
(na 2 porcje)
- 2 torebki ryżu brązowego
- pęczek szczypiorku
- pół pomidora
- 16-18 krewetek
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta curry w proszku
- 1 suszona papryczka chilli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2-3 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Na patelnię wlać przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz oraz cukier, zagotować. Gotować tak przez około 10-15 minut na małym ogniu.
2. Po tym czasie dodać chilli oraz mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut.
3. Na drugiej patelni podsmażyć przez około 1-2 na maśle: posiekany szczypior oraz pokrojony w kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę
4. Dodać krewetki- delikatnie je posolić. Smażyć po 2 minuty na każdej stronie.
5. Przełożyć krewetki z przyprawami do sosu. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 2 minuty.
6. Podawać z brązowym ryżem przyozdobione posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz