Wielkie podziękowania i uściski dla Ani, za ten cudowny przepis <3
Składniki
(na formę do tarty o średnicy: 26-28 cm)
Ciasto:
- 50 g cukru
- 30 g zmielonych na piasek orzechów laskowych
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem chałwowy:
- 150 g chałwy
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 150 g orzechów laskowych- posiekanych grubo i uprażonych
- 90 g deserowej czekolady- 78% kakao
- 90 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Orzechy laskowe zmielić przy pomocy młynka do kawy, bądź blendera z końcówką do siekania, na piasek.
2. Mąki przesiać
3. Wszystkie składniki zmieszać z ugnieść z nich kruche ciasto
4. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20-30 minut w celu jego schłodzenia.
5. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blachę/formę do tart.
Piec: około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Na ostudzone cisto nakładać masę chałwową, a następnie polewę czekoladową.
Masa chałwowa:
1. Chałwę, śmietankę, cukier puder połączyć na gładką masę za pomocą blendera ręcznego.
2. Następnie masę przełożyć do garnuszka-zagotować do momentu wrzenia od czasu do czasu mieszając i gotować od tego momentu około 4 minuty aż masa delikatnie zgęstnieje nadal mieszając
3. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto-masa dość szybko gęstnieje, postaraj się precyzyjnie i równomiernie ją rozprowadzić.
Polewa czekoladowa z prażonymi orzechami:
1. Na patelni uprażyć orzechy
2. Do małego garnuszka wlać śmietanę 30%, dodać do niej czekoladę i podgrzewać na małym ogniu.
3. Podgrzewać aż czekolada całkowicie się rozpuści, podgrzewać jeszcze około 4-5 minut.
4. Dodać uprażone orzechy i dokładnie wymieszać całość.
5. Polewę wyłożyć na zastygniętą masę chałwową.
Podawać gdy polewa czekoladowa stężeje, można wstawić na około 20-30 minut do lodówki w celu schłodzenia.
Smacznego:)
Zobacz także:
Mazurek z malinami Mazurek pomarańcza Mazurek z gruszkami
Sernik z wiśniami Mazurek z amaretto Sernik czekoladowy Sernik wiśniowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz