Składniki:
(na 2 porcje)
- 10-15 dużych krewetek królewskich/tygrysich
- 2 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 10-15 g masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 60 ml białego wina, pół wytrawnego
- sól i pieprz po szczypcie do smaku
- pół łyżeczki cukru
- 50-80 ml mascarpone
- 200 g makaronu Soba
- świeże listki bazylii
- starty na grubej tarce świeży ogórek zielony- ważne by nie był gorzki
- pieprz cayenne do oprószenia całości
Przygotowanie:
1. Pomidory dokładnie umyć i sparzyć, pokroić w kostkę.
2. Na patelni na małym ogniu połączyć oliwę i masło.
3. Do masła i oliwy dodać pomidory oraz czosnek, suszoną jedną papryczkę chilli, sól i pieprz. Dusić aż pomidory mocno zmiękną i puszczą sok
4. Dolać wino, wymieszać by smaki się połączyły
5.Po 2 minutach od wlania wina dodać krewetki, Gotować w sosie po 1,5-2 minuty z każdej strony- pamiętać by robić to na małym ogniu
6. Dodać serek mascarpone oraz szczyptę cukru, gotować jeszcze około 20-25 sekund.
7. W garnuszku ugotować makaron Soba- 3-4 minuty,
8. Makaron podawać z wymieszanym sosem, ozdobić startym ogórkiem i liśćmi świeżej bazylii, oprószyć odrobiną pieprzu cayenne
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz