Składniki:
- 4 duże jajka
- 160 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 165 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z dwóch dużych cytryn - zostawić odrobinę soku do skroplenia babki po upieczeniu
- opcjonalnie pół łyżeczki aromatu cytrynowego jeśli lubicie mocno intensywny smak cytryny
- skórka z 2 cytryn- tylko żółta skórka- uważamy by nie zetrzeć białej warstwy ponieważ skórka wtedy będzie gorzka
Dekoracja:
Lukrowa polewa cytrynowa:
- 3 łyżki wody
- cukier puder w zależności od pożądanej gęstości polewy od 4 łyżek i więcej- dodawać po łyżeczce aż do otrzymania pożądanej gęstości
- żółty barwnik spożywczy
- sok z połowy cytryny
Potrzebne będą:
- forma na babkę
- margaryna/masło do wysmarowania foremki
- bułka tarta do posypania foremki
Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną przesiać przez sito
2. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia
3.W drugiej misie ubić jajka oraz cukier.
4. Dalej ubijając dodać połączone mąki
5. Masło roztopić na małym ogniu, Po roztopieniu, delikatnie ostudzić i przestudzone, płynne dodać do masy.
6. Ubijać na małych obrotach dodać sos z cytryny, skórkę z cytryny i opcjonalnie aromat cytrynowy
7. Gotową, płynną masę przelać do formy na babkę.
Piec: 45-80 min w temperaturze 180 stopni, aż do momentu gdy babka się zarumieni. Sprawdzić czy babka się upiekła patyczkiem szaszłykowym. Babka jest gotowa gdy wyciągnięty patyczek się nie klei.
Babkę całkowicie ostudzić. Ostudzona skroplić sokiem z cytryny.
Dekoracja:
Wodę połączyć z cukrem pudrem aż zgęstnieje, dodać żółty barwnik spożywczy w żelu- 2-4 krople.
Połączyć na gęstą ale nadal płynną masę. Polać nią babkę, Tak by babka mogła wchłonąć lukrową polewę od spodu.
Podawać gdy polewa troszkę zgęstnieje.
Naturalnie możecie dodać więcej cukru pudru i powstanie Wam gęsty lukier zamiast polewy, osadzi on się na babce a nie wsiąknie w nią delikatnie. Babka jest puszysta i wilgotna w środku
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz