Składniki:
(na 2-4 porcje)
- pęczek świeżej pietruszki- drobno poszatkowanej plus odrobina w listkach do przystrojenia
- pęczek szczypiorku-poszatkowany
- pieprz cayenne- szczypta
- sól-szczypta
- 200-250 ml śmietany kremówki
- oliwa z oliwek- ja użyłam oliwy z liściem laurowym i czerwonym pieprzem
- 3 pomidory- pokrojony w kosteczkę
- 2 torebki brązowego ryżu - ja wybrałam naturalny brązowy ryż, ma on delikatny beżowy odcień
- 2 ząbki czosnku- pokrojone w plasterki
- 2 łyżki piwa
- tarty ser bądź parmezan do posypania gotowego dania
Przygotowanie:
1. Czosnek, natkę pietruszki, szczypiorek, podsmażyć na oliwie, do momentu aż czosnek się zarumieni
2. Dodać na chwilkę pomidorki by się podpiekły, ale nie puściły sok, dodajemy przyprawy oraz piwo i gotujemy tak około 2-3 minuty
3. Zdjąć patelnię z gazu i dodać śmietanę
4. Postawić na gaz na kilka sekund energicznie mieszając by smaki się połączyły.
Podawać z brązowym ryżem, przyozdabiamy natką pietruszki, posypać odrobiną pieprzu cayenne i tartym serem bądź parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz