Składniki:
- 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g miękkiego masła
- 180 g cukru pudru (1,5 szklanki)
- 50 g szklanki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki soku z limonki
- odrobina startej skórki z limonki
Dekoracja:
- lukier zielony
- zielony cukier- cukier plus 2 krople zielonego barwnika spożywczego w żelu
- niebieski cukier- cukier plus 2 krople niebieskiego barwnika spożywczego w żelu
- opcjonalnie różowy bądź czerwony cukier- cukier plus 2 krople czerwonego barwnika spożywczego w żelu
Potrzebne będą:
- 2 duże miski
- wałek
- foremki do wykrawania o kształcie króliczka
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
1. W pierwszej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, sodę oczyszczoną,
2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier.
3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła
4. Dodać jajko oraz sok i skórkę z limonki
5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto
6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut
7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2-3 mm.
8. Wykrawać ciasteczka foremką o kształcie króliczka
9. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec: 6-9 minut w temperaturze 190 stopni
Dekorować ciasteczka po ich ostudzeniu.
Nakładać ciepły lukier na ciasteczka następnie po równym rozprowadzeniu nadal mokry lukier posypać kolorowym cukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz