Kuchnie świata: Liban
Składniki:
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- mały ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 250 g odsączonej ciecierzycy
- 70-80 ml przegotowanej wody
- sól
Przygotowanie:
1. Ziarna sezamu uprażyć
2. Ostudzony sezam zemleć w blenderze razem z oliwą z oliwek.
3. Do powstałej masy (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny)
4. Nadal miksując przy pomocy blendera dodać ciecierzycę, wodę oraz sól
Podawać jako dodatek po paluszków włoskich, nachos, krakersów i innych przystawek. Jest doskonałym dodatkiem także do dań mięsnych czy wegetariańskich.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz