Składniki:
(na 3-4 porcje)
- 500 g makaronu spaghetti
- 3 buraki- średnie bądź duże
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
- 1/4 szklanki tartego sera
- sok 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek 1-4 łyżki- w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, nie należy wlewać dużej ilości oliwy od razu.
- sól i pieprz do smaku
- śmietana 36% do dekoracji
Przygotowanie:
1. Buraki umyć i obrać a następnie gotować do miękkości, przestudzić i zblendować
2. Dodać czosnek, orzechy oraz sok z cytryny nadal blendować
3.Na sam koniec blendowania dodać oliwę z oliwek by uzyskać pożądaną konsystencję pesto.
4. Gotowe pesto mieszamy dokładnie z makaronem ugotowanym al dente (al dente: niedogotowany/ w pół miękki). Makaron zabarwi się na różowy kolor.
5. Makaron przekładamy do miseczek, ozdabiamy orzechami włoskimi i kleksem śmietany.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz