Sezon na leśne jagody już od jakiegoś czasu, a ja zajadam się jagodziankami,które przypominają mi dzieciństwo. Są pyszne pełne jagód i mięciutkie nawet na następny dzień. Pamiętajmy jednak by szczelnie zawiązać je w siateczkę na noc by zachowały świezość :D
ps. siateczkę w znaczeniu zrywkę, czy reklamówkę, bądź papierową torebeczkę- zostałam uświadomiona, że nie we wszystkich rejonach Polski siateczka oznacza małą reklamówkę, a siatkę z dziurkami, także sprostowuję :D
Składniki:
- 3 szklanki mąki + mąka do opruszenia blatu i ciasta po wyrośnięciu
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka- podgrzanego, ciepłego, ale nie gorącego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki cukru +1 łyżka do rozczynu
Nadzienie:
- około 350-400 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki
Lukier:
- 250 g cukru pudru - u mnie świeżomielony z białego cukru
- 3-4 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Przygotować rozczyn mieszając drożdze z łyżką cukru. Należy je dokładnie rozetrzeć. Roztarte drożdże z cukrem będą miały płynną konsystencję. Odstawić w ciepłe miejsce aż do momentu, gdy rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość. Ja by przyspieszyć proces wkładam kubeczek z drożdżami do garnuszka z ciepłą ugotowaną ale nie bardzo gorącą wodą. Zajmuje to około 10-15 minut.
2. Do misy przesiać przez sito 2 i 3/4 szklanki mąki, pozostałą część dodawać w razie potrzeby.
3. Dodać pozostałe składniki: sól, jajko, olej, cukier, podgrzane ciepłe mleko oraz rozczyn z drożdży i wymieszać ciasto. Ja użyłam do tego celu dwóch łyżek, można ciasto zagnieść rękoma.
4. Ciasto ma odchodzić od ręki, ale delikatnie może się kleić.
5. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką. U mnie zajęło to około 1,5 godziny by masa podwoiła swoją objętość. Misę trzymałam blisko kuchenki na której ciągle coś się gotowało, ważne by ciasto było w ciepłym miejscu.
6. Opruszyć ciasto mąką i formułować w wałki.
7. Kroić duże paski alla kopytka
9. Na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką
10. Skleić ciasto jak do pieroga.
11. Odwrócić i uformować podłużną bułeczkę
12. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypaną bułką tartą. Odstawić na około 20-30 minut przed włożeniem do piekarnika
Ostudzone bułeczki polać lukrem i poczekać aż ostygnie. Można je jeść również na ciepło :D
Smacznego :)
Zobacz także:
Bułki truskawkowe bez drożdży Ciasto jogurtowe z truskawkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz