Kontakt

sobota, 18 kwietnia 2015

Truflowe batoniki Daim



Składniki:
(na około 8- 10 sztuk)

Batoniki:
  • 135 g cukru
  • 50 g masła
  • 25 g miodu płynnego- ja użyłam lipowego
  • szczypta soli
  • 60-70 g płatków migdałowych-pokruszonych

Polewa truflowa:
  • 200 g mlecznej czekolady- jak najlepszej jakości- dobra czekolada da lepszy smak końcowy
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 50 ml serka mascarpone
  • 4 łyżeczki masła


Potrzebne również będą:
  • papier do pieczenia, bądź folia aluminiowa
  • brytfanna bądź duża deska do krojenia na której położymy papier bądź folię aluminiową 
  • mały garnuszek i miseczka do kąpieli wodnej
  • szpatułka bądź łyżka do mieszania i nakładania masy truflowej
  • garnuszek 
  • ubijaczka do mieszania
  • mały nożyk
  • mikser


Przygotowanie:

Batoniki:
1. Migdały pokruszyć w dłoniach
2. Masło, miód oraz cukier podgrzewać na małym ogniu w garnuszku do momentu wrzenia.


3. Kiedy Masa zacznie wrzeć  mieszać od czasu do czasu najlepiej użyć ubijaczki by nic nie przywarło do dna garnuszka, Gotować tak około 3-5 minut.

4. Po tym czasie gdy masa zbrązowieje i nabierze karmelowego odcieniu dodać pokruszone migdały oraz sól, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając

5. Masę wylać/wyłożyć na przygotowany papier po pieczenia bądź folię aluminiową (u mnie lepiej odchodziły z folii niż z papieru- jeśli papier przywrze do karmelków, należy włożyć je pod ciepłą bieżącą wodę- papier wtedy odchodzi idealnie)


6. Masę zostawić na od 2 do około 5-6 minut, po czym nożykiem podzielić ją na batoniki.
Ponieważ masa zrobiona jest z cukru- karmelki szybko zastygają. Poczekać aż karmelki stwardnieją.

Polewa truflowa:

1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać
2.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
3. Masę śmietankową zagotować 
4. Dodać ją do masy czekoladowej ciągle ubijając, gdy masy się połączą dodać masło i miksować na gładką, jednolitą masę
3. Maczać karmelowe batoniki w masie truflowej, bądź nakładać szpatułką

4. Po ostygnięciu chłodzić w lodówce przez około 3-5 godzin, bądź przez całą noc w temperaturze pokojowej.
5. Po schłodzeniu kroić na małe paseczki bądź kosteczki.

Można posypać dla dekoracji suszonymi malinami.



Smacznego :)







Wiosenne słodkości!



Zobacz także:


 Profiteroles z advocatem       Batoniki Daim          Batoniki Snickers     Sernik Snickers





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz