Kontakt

środa, 8 kwietnia 2015

Krewetki w sosie pomidorowym z makaronem Soba




Składniki:
(na 2 porcje)

  • 10-15 dużych krewetek królewskich/tygrysich
  • 2 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 10-15 g masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 60 ml białego wina, pół wytrawnego
  • sól i pieprz po szczypcie do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • 50-80 ml mascarpone
  • 200 g makaronu Soba
  • świeże listki bazylii
  • starty na grubej tarce świeży ogórek zielony- ważne by nie był gorzki
  • pieprz cayenne do oprószenia całości


Przygotowanie: 

1. Pomidory dokładnie umyć i sparzyć, pokroić  w kostkę.
2. Na patelni na małym ogniu połączyć oliwę i masło.
3. Do masła i oliwy dodać pomidory oraz czosnek, suszoną jedną papryczkę chilli, sól i pieprz. Dusić aż pomidory mocno zmiękną i puszczą sok
4. Dolać wino, wymieszać by smaki się połączyły
5.Po 2 minutach od wlania wina dodać krewetki, Gotować w sosie po 1,5-2 minuty z każdej strony- pamiętać by robić to na małym ogniu
6. Dodać serek mascarpone oraz szczyptę cukru, gotować jeszcze około 20-25 sekund.
7. W garnuszku ugotować makaron Soba- 3-4 minuty,
8. Makaron podawać z wymieszanym sosem, ozdobić startym ogórkiem i liśćmi świeżej bazylii, oprószyć  odrobiną pieprzu cayenne

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz