Wyszukaj

czwartek, 29 stycznia 2015

Faszerowane papryki



 Składniki:
  • 4 Papryki
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • pieprz i sól do smaku
  • 100 g mięsa mielonego
  • świeża natka pietruszki
Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Papryki umyć, odkroić wierzchołki i usunąć gniazdka nasienne.
Tak przygotowane papryki układać na blasze wyłożonej papierem
 do pieczenia.
Papryki polać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika aż zmiękną (trzymać w piekarniku około 20-30 minut).

Farsz: Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać przyprawy i czosnek. Następnie dodać mięso i przecier pomidorowy. Gdy mięso będzie gotowe, zestawić z ognia i dodać śmietanę. Wymieszać dokładnie.

Ugotować kaszę gryczaną, odcedzić i dodać do farszu razem z natką pietruszki- wymieszać.
Gdy papryki będą gotowe, nakładać do środka farsz i przykrywać wierzchem papryki. Podawać na ciepło.

Smacznego :)