Wyszukaj

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Mintaj w migdałach



Mintaj jest rybą słodkowodną z zimnych wód mórz Pacyfiku, od Japonii, wody Kalifornii po cieśninę Beringa. Największe okazy dorastają nawet do 80 cm długości.


Dziś przedstawiamy tą smaczną rybkę w wydaniu specjalnym pod migdałową kołderką na poduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy:


Składniki:


  • filet z mintaja
  • roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe)
  • pieprz i sól do smaku
  • świeży koperek
  • mąka
  • bułka tarta
  • migdały w płatkach
  • por
  • plaster cytryny
  • chleb typu włoskiego
  • świeża bazylia do przystrojenia

Przygotowanie:

Roztrzepać jajko z solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Filet obtoczyć w jajku, a następnie położyć na nim plastry pora, kolejny raz obtoczyć w jajku i na koniec posypać bułką tartą z obu stron.  Obtoczyć raz jeszcze w jajku, posypać delikatnie mąką, a następnie płatkami migdałów. Układać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut.

Podajemy na grzance z chleba typu włoskiego bądź z ciabattą  z dodatkiem cytryny oraz świeżych liści bazylii.


Smacznego:)