Wyszukaj

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pierniczki serduszka


Pierniczki z czerwoną masą cukrową idealnie sprawdzą się na świątecznym stole, ale również jako Walentynkowa dekoracja, czy prezent.

Składniki: 

  • 250 g mąki
  • 150 g miodu
  •  50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  •  1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 20 g przyprawy do piernika (opcjonalnie imbir pomieszany z cynamonem)
  • 2-3 łyżeczki kakao
Do dekoracji:

  • czerwona masa cukrowa




Przygotowanie: 

1. Podgrzać masło razem z miodem, po ostudzeniu wymieszać z resztą składników.
2. Wałkować na grubość 2-3 mm.
3. Dekorować dopiero po ostudzeniu
4.Masę cukrową wałkować na grubość 1-2 mm, opruszając cukrem pudrem by masa nie przykleiła się do podłoża. Masę przykleić do ciasteczka za pomocą wody.


Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.



Smacznego :)