Kawa po królewsku, to mała filiżanka espresso z puszystą, delikatną pianką z kogla - mogla i odrobiną delikatnej nuty wanilii i ostrej papryki.
Uwaga: Ze względu na obecność w kawie surowych żółtek nie zalecana jest do podawania dla kobiet w ciąży.
Składniki:
- filiżanka espresso- mała filiżanka mocnej, świeżo parzonej kawy
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- odrobina ekstraktu z wanilii
- szczypta czerwonej ostrej papryki
dekoracja:
- szczypta czerwonej papryki
Przygotowanie:
Ubić mikserem żółtka z cukrem, jak na kogel-mogel- gęstą puszystą masę, Gdy masa będzie gotowa dodać ekstrakt z wanilii i odrobinę papryki. Miksować jeszcze przez moment.
Kawę nalać do małej filiżanki. Na wierzch kawy nakładać przygotowaną masę. Posypać na wierzchu odrobiną czerwonej papryki.
Smacznego :)
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuńFaktycznie sama kawa wygląda bardzo apetycznie i jestem zdania, że jeśli chcemy ją pić w takim otoczeniu to należy ją również królewsko parzyć. Dlatego bardzo fajne naczynia do tych napojów mają w https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata i ja bardzo chętnie z nich korzystam.
OdpowiedzUsuńLubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuń