Kuchnie Świata: Włochy
Włoska grzanka z pszennwgo pieczywa, z oliwą z oliwek, czosnkiem, pomidorami, świeżą bazylią oraz oliwkami. Pyszny początek włoskiego dnia :D
Składniki:
(na 2 porcje)
- 2 pszenne długie bułki, bądź chlebek do bruschetty
- 1 duży pomidor
- 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu
- 2 szczypty soli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- kilka czarnych bądź zielonych oliwek- moje faszerowane chilli
- garstka świeżych liści bazylii
Przygotowanie:
1. Chleb opiekać w tosterze bądź na grillu
2. Pomidora zalać wrzatkiem. Chartować w lodowatej wodzie przez 1-3 minuty.
3. Zdjąć skórkę, pokroić w grubą kostkę, usunąć pestki
4.Gorące kromki smarować przekrojonym ząbkiem czosnku.
5. Na wierzch kłądziemy kostkę pomidora, bazylię, oraz oliwki.
6. Obficie posypać pieprzem, delikatnie osolić.
7. Skroplić oliwą z oliwek do smaku
Smacznego :)
Mini Focaccia z pomidorami i jalapeno Mini Focaccia z brokułami i pieprzem cytrynowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz