Wyszukaj

czwartek, 2 lipca 2015

BRUSCHETTA


Kuchnie Świata: Włochy

Włoska grzanka z pszennwgo pieczywa, z oliwą z oliwek, czosnkiem, pomidorami, świeżą bazylią oraz oliwkami. Pyszny początek włoskiego dnia :D


Składniki:
(na 2 porcje)
  • 2 pszenne długie bułki, bądź chlebek do bruschetty
  • 1 duży pomidor
  • 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu
  • 2 szczypty soli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kilka czarnych bądź zielonych oliwek- moje faszerowane chilli
  • garstka świeżych liści bazylii

Przygotowanie:

1. Chleb opiekać w tosterze bądź na grillu
2. Pomidora zalać wrzatkiem. Chartować w lodowatej wodzie przez 1-3 minuty.
3. Zdjąć skórkę, pokroić w grubą kostkę, usunąć pestki
4.Gorące kromki smarować przekrojonym ząbkiem czosnku.
5. Na wierzch kłądziemy kostkę pomidora, bazylię, oraz oliwki.
6. Obficie posypać pieprzem, delikatnie osolić.
7. Skroplić oliwą z oliwek do smaku

Smacznego :)









Zobacz także:


Mini Focaccia z pomidorami i jalapeno      Mini Focaccia z brokułami i pieprzem cytrynowym