Wyszukaj

sobota, 4 lipca 2015

Sorbet bananowy, bez maszynki




Sorbet mocno bananowy, bez dodatku cukru, jest hiper szybki w przygotowaniu i jedyne czego do niego potrzebujecie to: banany :D
Zdjęcie wykonane są od razu po zrobieniu sorbetu, chciałam uzyskać kremową konsystencję, jesli jednak macie ochotę na bardziej zwartą tak by ułożyć więcej kuleczek. Wystarczy włożyć sorbet do zamrażalnika na dodatkowych kilka godzin po zrobieniu od 2 do 5- uważając by się za mocno nie zmroził, jeśli jednak to nastąpi, np. zapomnicie i zostawicie go na całą noc można przełożyć sorbet na 1-2 godziny do lodówki by troszkę odtajał, bądź położyć opakowanko nad miseczką z ugotoaną wodą, Sorbet powoli uzyska dobrą konsystencję.


Składniki:
(na 3/4 porcje-gałki)
  • 4-5 bananów

Dodatkowo potrzebne będą:

  • miseczka, opakowanie po lodach, pudełeczko lunchowe
  • wafelki
  • łyżka bądź łyżka do lodów
  • opcjonalnie kruszonka maślana do dekoracji i dodatkowego smaku, ponieważ robiłam również crumble i troszeczkę kruszonki mi zostało, upiekłam ją bez owoców; możecie użyć przepisu poniżej ale w zmniejszonych proporcjach bądź można zakupić maślane ciasteczka i je pokruszyć by uzyskać kruszonkę.
Kliknij w zdjęcie po przepis na kruszonkę:



Przygotowanie:

1. Banany obrać i pokroić na plasterki,
2. Banany zamrozić przez 1 do 4 godzin- w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika. Upewnić się, że owoce nie są bardzo mocno zmrożone, by nasz blender się nie zepsuł. U mnie wystarczyło około 2 godziny.
2. Zamrożone owoce blendujemy na gładki mus
3. Nakładamy za pomocą łyżki do lodów. Bądź w razie potrzeby chłodzimy w zamrażalniku do uzyskania pożadanej gęstej konsystencji.

Na zdjęciu sorbet od razu po zmiksowaniu.


Smacznego :)






Zobacz także:



Sorbet bananowo-truskawkowy                 Sorbet mocno truskawkowy