Wyszukaj

sobota, 25 lipca 2015

Kawa latte z dwoma i trzema warstwami, latte macchiato domowym sposobem






Zobacz film:




By przygotować wszystkie 3 kawy potrzebne będą:
  • kubek bądź dzbanuszek do mleka
  • szklanka do latte- wysoka
  • ręczny mikser spieniacz- jeśli nie mamy możemy nalać mleko do słoiczka i go zakręcić szczelnie- po czym trząść energicznie do otrzymania zwartej piany- trwa to dłużej, od kilku-kilkunastu do kilkudziesięciu minut. nalezy uważać by się nie poparzyć
  • kofeterka/zaparzacz ciśnieniowy- opcjonalnie zaparzona kawa rozpuszczalna
  • łyżeczka








Kawa latte 2 warstwy:
(na 1 porcję)

Kawa z dużą ilością mleka z pianką. Kawa ma pośredni kolor i przypomina Cappuccino, podawana jest jednak w długiej szklance.

Składniki:
  • około 150 ml świeżo zaparzonej ciepłej kawy
  • około 100-150 ml mleka
Przygotowanie:

1. Ugotować mleko
2. Delikatnie ostudzić i gorące mleko nalać do połowy wysokości kubka
3. Przy użyciu spieniacza, zrobić piankę (jak na filmiku powyżej) trzymając się instrukcji.
4. Przelać mleko z kubka bądź dzbanuszka do szklanki, do 1/3 jej wysokości
5. Na wierzch mleka nałożyć piankę do około 1/2 bądź 3/4 wysokości szklanki
6. W tym samym czasie zaparzyć kawę. Ostudzić
7. Ciepłą, nie gorącą kawę nalać do szklanki do około 3/4 bądź więcej wysokości szklanki
by na górze powstał pas białej pianki.
8. Na wierzch nakładać przy pomocy łyżeczki trochę pianki by zamaskować ślad po nalewaniu kawy
9. Podawać

Smacznego :)





Kawa latte 3 warstwy:
(na 1 porcję)

Ma bardzo widoczną granicę i kontrasty.
Pierwszą warstwę stanowi mleko, drugą kawa, trzecią zaś pianka. Często mylona i podawana jako latte macchiato, ma jednak w sobie za dużą ilość kawy.

Składniki:
  • około 150 ml świeżo zaparzonej wrzącej kawy
  • około 100-150 ml mleka

Przygotowanie:

1. Ugotować mleko
2. Delikatnie ostudzić i gorące mleko nalać do połowy wysokości kubka
3. Przy użyciu spieniacza, zrobić piankę (jak na filmiku powyżej) trzymając się instrukcji.
4. Przelać mleko z kubka bądź dzbanuszka do szklanki, do 1/3 jej wysokości
5. Na wierzch mleka nałożyć piankę do około 3/4 wysokości szklanki
6. Mleko z pianka muszą być ostudzone do temperatury około 60 stopni.
7. Nalać wrzącą kawę, nie studzić, bardzo powoli cienką stróżką; dzięki różnicy temperatur ciecze nie zmieszają się ze sobą.
8. Na wierzch nakładać przy pomocy łyżeczki trochę pianki by zamaskować ślad po nalewaniu kawy
9. Podawać

Smacznego :)






Kawa latte Macchiato:
(na 1 porcję)

Tzw. Splamione mleko. Składa się z jednej dozy espresso oraz z dużej ilości mleka z pianką. Ma 3 warstwy. Pierwszą stanowi duża ilość mleka, druga mały paseczek espresso, trzecią zaś pianka.

Składniki:
  • jedna doza espresso około 30-40 ml świeżo zaparzonej, wrzącej, mocnej kawy
  • około 200-250 ml mleka
Przygotowanie:

1. Ugotować mleko
2. Delikatnie ostudzić i gorące mleko nalać do połowy wysokości kubka
3. Przy użyciu spieniacza, zrobić piankę (jak na filmiku powyżej) trzymając się instrukcji.
4. Przelać mleko z kubka bądź dzbanuszka do szklanki, na prawie całą jej wysokość więcej niż 3/4 jej wysokości, uważając na to by zmieściła się kawa.
5. Na wierzch mleka nałożyć piankę do około wysokości szklanki
6. Mleko i pianka ma być w temperaturze około 60 stopni, gdy nalewana będzie wrząca kawa.
7. Nalać cienką, drobną stróżką wrzącą kawę.
8. Na wierzch nakładać przy pomocy łyżeczki trochę pianki by zamaskować ślad po nalewaniu kawy
9. Podawać

Smacznego :)