Wyszukaj

sobota, 1 sierpnia 2015

Domowa chałwa z żurawiną i owocami Goji


Naturalna, domowa chałwa z dodatkiem owoców Goji i żurawiny. Nie jest tłusta ani ciężka. Schłodzona jest idealną przekąską na lato :)


Składniki:
  • 1 szklanka sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • garstka żurawiny suszonej pokrojonej w małe kawałeczki
  • garstka suszonych owoców Goji
Dodatkowo potrzebne będą:
  • folia spożywcza
  • mała keksówka bądź foremki ceramiczne/filiżanki- u mnie małe foremki cermiczne w kształcie prostokącików
  • młynek do kawy/bledner- ja użyłam elektrycznego młynka do kawy
Przygotowanie:

1. Zemleć sezam w blenderze bądź młynku do kawy. Od czasu do czasu otwierać młynek i zdejmować sezam ze ścianek
2. Dodać miód oraz żurawinę i owoce Goji
3. Zemleć całość aż do połączenia się mas i powstania gładkiej masy chałwowej. Zajmuje to zaledwie kilka minut.
4. Masę przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą.
5. Chłodzić w lodówce od 1 do 3-4 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki.
6. Schłodzoną pokroić na mniejsze fragmenty/kosteczki.

Smacznego :)







Zobacz także:




                         Domowa chałwa czekoladowa                  Marcepanowe pralinki w kakao