Składniki:
(na 2 porcje)
Ciasto:
- pół główki białej kapusty (opcjonalnie kapusty pekińskiej)
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 200-220 ml wody
- 20 g cieniutkiego pora
- opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi
- oliwa z oliwek do smażenia
Do dekoracji
- majonez
- plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła
Farsz:
Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje, które zostały przez nas wypróbowane
- dodatki do smaku opcjonalnie do wyboru:
- boczek około 2 plasterki
- ośmiornica pokrojona w plasterki
- surimi pokrojone w plasterki
- 1/4 papryki pokrojonej w kostkę
- 1/4 awokado pokrojone w plasterki
- 4 pomidorki koktajlowe przecięte wzdłuż
Sos Okonomiyaki :
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego, opcjonalnie ketchupu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego alkoholu np. whisky)
- sól do smaku
Przygotowanie:
Okonomiyaki
Pokroić cienko kapustę oraz por. W misce zmieszać wodę, mąkę oraz jajka na gładką masę, dodać kapustę i por, wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać około łyżki oliwy. Położyć najpierw składniki farszu ( jeśli będzie to boczek, czekamy aż zrobi się z niego bekon, smażąc najpierw po obu stronach, jeśli wybierzemy owoce morza i warzywa nakładamy tylko na chwilę przed wyłożeniem ciasta). Po czym nakładamy ciasto, smażymy na małym ogniu. Przykrywamy patelnię pokrywką by ciasto równomiernie się usmażyło i by w środku nie było surowe. Po kilkunastu minutach przekręcamy na drugą stronę, by obie strony były zarumienione. Po usmażeniu Okonomiyaki jest z zewnątrz zarumieniony a w środku wilgotny. Podawać Okonomiyaki posmarowane sosem i przyozdobione majonezem oraz świeżym porem
Sos Okonomiyaki :
Zmieszać wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Polewać nim placek, po czym nakładać majonez.
Smacznego :) Itadakimasu :)
Przykłady różnych Okonomiyaki zrobionych i zjedzonych przez nas. Robiliśmy je z różnymi rodzajami kapust: surową białą, surową czerwoną, pekińską, nawet ugotowaliśmy białą i czerwoną razem jako mix i dopiero robiliśmy placki. Różnice w barwach placków widać poniżej. Każdorazowo Okonomiyaki były przepyszne! By zrobić wzorek majonezem- radzimy najpierw użyć wyciskarki do kremu z końcówką małej gwiazdki, bądź okrągłej końcówki, by pasy majonezu były równe, a następnie patyczka do szaszłyków bądź wykałaczki, by zrobić ładne wzorki. Polecamy- pyszota!
Przykłady różnych Okonomiyaki zrobionych i zjedzonych przez nas. Robiliśmy je z różnymi rodzajami kapust: surową białą, surową czerwoną, pekińską, nawet ugotowaliśmy białą i czerwoną razem jako mix i dopiero robiliśmy placki. Różnice w barwach placków widać poniżej. Każdorazowo Okonomiyaki były przepyszne! By zrobić wzorek majonezem- radzimy najpierw użyć wyciskarki do kremu z końcówką małej gwiazdki, bądź okrągłej końcówki, by pasy majonezu były równe, a następnie patyczka do szaszłyków bądź wykałaczki, by zrobić ładne wzorki. Polecamy- pyszota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz