Składniki:
(na 2 porcje)
- chleb typu ciabatta
- szpinak świeży- około 2 duże garście, bądź mrożony około 50 g
- śmietana 36% około 20 g
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 plastry szynki długodojrzewającej
- 2 plastry sera mozzarella
- 2 plasterki suszonych pomidorów
- odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Chleb pokroić na kromki i zrobić z nich grzanki w opiekaczu/piekarniku bądź na patelni.
Szpinak umyć, udusić na niewielkiej ilości wody z pokrojonym w plasterki czosnkiem oraz przyprawami. Odsączyć z resztek wody i dodać śmietany, wymieszać. Sos nałożyć na grzanki.
Szynkę dojrzewającą pokroić na min. 4-5 mm i obsmażyć z dwóch stron na patelni, bądź włożyć do piekarnika na parę minut. Następnie położyć na szpinaku. Na szynkę ułożyć plaster mozzarelli, a na niej suszonego pomidora.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz