Składniki:
(na 8-16 sztuk)
ciasto:
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży
- 5 łyżek cukru
- 500 g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 50 g stopionego masła
- olej do smażenia
polewa:
- masa czarna i masa biała:
- śmietana 36%
- czekolada deserowa-
- pół tabliczki
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut.
Mąkę mieszać z resztą cukru, solą,
jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać na gładką masę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Zostawić na 30 minut pod przykryciem. Ponownie zagnieść i zostawić na 15 minut, Wałkować na grubość około 1 cm.
Wycinać za pomocą grubej szklanki, a następnie małego kieliszka bądź użyć foremek do ciastek.
Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć przez kilka minut, aż oponki się zarumienią. Poczekać aż oponki ostygną na papierze kuchennym.
Przygotować masy.
masa czarna:
rozpuścić czekoladę w gorącej kąpieli, następnie dodać 50 ml śmietany, wymieszać.
masa biała: śmietana 100 ml
Nakładać masy po połowie na każdą oponkę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz