Składniki:
(średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików)
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 140 g mąki żytniej
- 10 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 250 ml letniej wody
farsz:
- mięso z udka kurczaka- ugotowane, bądź usmażone-wedle preferencji-pokrojone w paseczki
- 1 papryka słodka pokrojona w kosteczkę
- 150 g żółtego sera
- posiekana świeża natka pietruszki
sos:
- serek mascarpone
do dekoracji:
- odrobina parmezanu
Przygotowanie:
ciasto:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę pszenną oraz żytnią, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos, ser tarty oraz składniki farszu.
ciasto:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę pszenną oraz żytnią, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos, ser tarty oraz składniki farszu.
Piec około 15-25 min w temperaturze 200-230 stopni.
Po upieczeniu dla bardziej intensywnego smaku posypać parmezanem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz