Składniki:
(na 2 porcje)
- pojedyncza pierś z kurczaka
- tymianek- szczypta
- kolendra-szczypta
- musztarda Dijon- 2 łyżki
- pieprz i sól do smaku
- czosnek pokrojony w plasterki- 2 ząbki
- pestki dyni- mała garstka
- świeży szpinak- 4 garście
- 4 pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek z dodatkiem aromatu białej trufli- opcjonalnie zwykła oliwa z oliwek
- świeży rozmaryn- garstka
- ziarna słonecznika- mała garstka
- 2 łyżki serka mascarpone
Uwaga: Jeśli nie posiadasz patelni grillowej, możesz użyć zwykłej patelni, efekt będzie troszkę inny ale smak nadal rewelacyjny :). Oczywiście zamiast patelni grillowej, możesz użyć grill elektryczny.
Przygotowanie:
Podzielić kurczaka na 2 cienkie płaty. Zrobić marynatę z tymianku, kolendry, musztardy, soli i pieprzu. Obtoczyć w marynacie mięso. Poczekać 10-15 minut. Posypać z dwóch stron pestkami dyni. Położyć na patelni grillowej- grillować z dwóch stron, podlać oliwą z oliwek, my użyliśmy oliwy z aromatem białej trufli. Pokrój czosnek na plasterki i połóż na mięsie, razem z rozmarynem. Grilluj aż mięso będzie złociste z wierzchu i soczyste wewnątrz, uważaj by nie wysuszyć mięsa w środku.
Na patelni grillowej ułóż przepołowione pomidorki koktajlowe, Smaż do zarumienienia.
Na talerzu połóż liście świeżego szpinaku, następnie mięso i pomidorki. Posyp pestkami dyni i ziarnami słonecznika oraz świeżym rozmarynem. Połóż na boku po 1 łyżce serka mascarpone.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz