Wyszukaj

piątek, 6 lutego 2015

Ciasto na pizze z piwem, Pizza z owocami i syropem miodowo-truskawkowym



Składniki:

( na 2 pizze 15 cm; lub 1 pizze około 30 cm)

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół szklanki piwa
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 6 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 2 bardzo duże truskawki deserowe
  • 1 banan
sos:
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 szczypty cukru waniliowego
syrop do polania:
  • 2 łyżki miodu z aronii
  • 4 łyżki marmolady truskawkowej
do dekoracji:

  • cukier puder
  • listek mięty/bazylii 



Przygotowanie:

Ciasto:

Przygotowujemy rozczyn z piwa drożdży i cukru. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Zostawiamy na około 10 minut.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozczyn, wyrabiamy ciasto, posypując odrobiną mąki jeśli jest taka potrzeba. Zostawiamy na około 10 minut po cym dodajemy oliwę z oliwek, wyrabiamy ciasto przez chwilę i zostawiamy pod przykryciem na około 30 -45 minut.
Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia i formować koło o średnicy: 30 cm (
bądź 2 małe o średnicy około 15 cm)


Sos:

1. Na ciasto wyłożyć mascarpone


 2.  Posypać cukrem waniliowym i cynamonem



 Farsz:


1. Jabłka pokroić w małą kosteczkę i udusić na patelni z odrobiną wody, cynamonu i cukru. Kiedy jabłka zmiękną wykładać na pizzę.



 2. Banany pokroić w plasterki i wykładać na około jabłek, by utworzył się pierścień


 3. Pokroić truskawki wzdłuż w plastry i ułożyć w pierścień na środku jabłek




Piec: 25-25 minut w temperaturze: 200-230 stopni.


Po upieczeniu przygotować syrop miodowo truskawkowy.

Syrop:

Podgrzać w rondelku miód i marmoladę truskawkową, ciągle mieszając by się połączyły i utworzyły płynny syrop. Nie gotować, a podgrzewać na małym ogniu. Gotowym syropem polewamy przestudzoną pizzę i posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy listkami mięty bądź bazylii do smaku.


Smacznego:)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz