Zbliża się dzień pizzy: 09.02 2014, więc przedstawiamy wam serię pysznych i sprawdzonych przepisów na te cudowne smakołyki. Polacy uwielbiają jeść pizze z sosami. My jednak prezentujemy przepisy, które same w sobie są pełne smaku i niekoniecznym jest dodawanie sosów. Prawdziwe włoskie pizze jada się same, bądź tylko skroplone odrobiną oliwy z oliwek, sercem jest farsz. Jeśli jednak macie swój ulubiony sos nic nie stoi na przeszkodzie by go użyć. Wszystkie przepisy zostały przez nas przetestowane, zjedzone i sfotografowane. Jak wiadomo bazą pizzy jest pyszne ciasto. Oto przepis numer '1': puszyste, chrupiące, po prostu pyszne:
Składniki:
(średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików)
ciasto:
- 340 g mąki
- 10 g drożdży świeżych
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 250 ml letniej wody
farsz:
- 1 duży pomidor
- mięso z kurczaka- my wybraliśmy ugotowane mięso z udka ponieważ jest znacznie delikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka
- 15 g pora
- 150 g sera żółtego
sos:
- 100 g pora
- odrobina oliwy z oliwek
- wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion)
- 50 ml gęstej śmietany 36%
- sól, pieprz do smaku
- odrobina soku z cytryny
- łyżeczka sosu sojowego
- szczypta ostrej czerwonej papryki
- 15 ml przecieru pomidorowego
do dekoracji
- świeży rozmaryn
Przygotowanie:
ciasto:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos.
Por umyć, pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, po czym gdy por się zarumieni dodać wywar z kurczaka. Dusić przez kilka minut aż wywar troszkę odparuje. Dodać sos sojowy i sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę aż smaki się połączą. Zdjąć por z ognia, dodać śmietanę, wymieszać (dla uzyskania gładkiej konsystencji sosu, można całość miksować blenderem). Sos układać na spodzie od pizzy. Następnie układać składniki farszu.
farsz:
Pomidory i por pokroić w plastry. Kurczaka pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Układać po kolei produkty farszu na spodzie pokrytym sosem. Najpierw posypać na sos ser, następnie układać kurczaka, posypać porem i ułożyć plastry pomidora.
piec: 10-15 min w temperaturze 230 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym rozmarynem, kroić w trójkąciki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz