Składniki:
( na około 15-20 sztuk)
- 500 g białego sera
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
nadzienie: krem jagodowy
- serek mascarpone
- śmietana 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- jagody 3 garście
dekoracja:
- czekolada mleczna bądź deserowa: rozpuszczona w kąpieli wodnej
- 2 garście jagód
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk; w razie czego dodawać odrobinę mąki by ciasto miała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie na to gotowi.
krem jagodowy:
Jagody rozdrobnić w blenderze, dodać śmietanę, mascarpone, cukier, wymieszać. Gotowym kremem nadziewać pączki.
Nadziewać pączki po ostudzeniu. Polać je gorącą czekoladą i wyłożyć na nie pokrojone w plasterki jagody
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz