Składniki:
(1-2 małe porcje)
- 5 buraków
- sól i pieprz do smaku
- liść laurowy
- oliwa z oliwek
- kilka kropli soku z cytryny
- do dekoracji- liść laurowy i plaster cytryny
Przygotowanie:
Buraki umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki (najlepiej użyć do tej czynności obieraczki do warzyw, paseczki wyjdą wtedy cieniutkie i równe, jest to ważne ze względów estetycznych- ale także podczas gotowania wszystkie będą gotowe w tym samym czasie).
W garnuszku nastawiamy wodę dodajemy pieprz, sól i liść laurowy. Wkładamy buraczki do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, uważając by nie rozgotować buraków. Mają być al dente- nie do końca ugotowane.
Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz