Składniki:
( na 2 pizze 15 cm; lub 1 pizze około 30 cm)
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół szklanki piwa
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- 6 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka stołowa cukru
- 2 bardzo duże truskawki deserowe
- 1 banan
sos:
- 100 g serka mascarpone
- 2 szczypty cynamonu
- 2 szczypty cukru waniliowego
syrop do polania:
- 2 łyżki miodu z aronii
- 4 łyżki marmolady truskawkowej
do dekoracji:
- cukier puder
- listek mięty/bazylii
Przygotowanie:
Ciasto:
Przygotowujemy rozczyn z piwa drożdży i cukru. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Zostawiamy na około 10 minut.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozczyn, wyrabiamy ciasto, posypując odrobiną mąki jeśli jest taka potrzeba. Zostawiamy na około 10 minut po cym dodajemy oliwę z oliwek, wyrabiamy ciasto przez chwilę i zostawiamy pod przykryciem na około 30 -45 minut.
Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia i formować koło o średnicy: 30 cm (
bądź 2 małe o średnicy około 15 cm)
Sos:
1. Na ciasto wyłożyć mascarpone
1. Jabłka pokroić w małą kosteczkę i udusić na patelni z odrobiną wody, cynamonu i cukru. Kiedy jabłka zmiękną wykładać na pizzę.
Piec: 25-25 minut w temperaturze: 200-230 stopni.
Po upieczeniu przygotować syrop miodowo truskawkowy.
Syrop:
Podgrzać w rondelku miód i marmoladę truskawkową, ciągle mieszając by się połączyły i utworzyły płynny syrop. Nie gotować, a podgrzewać na małym ogniu. Gotowym syropem polewamy przestudzoną pizzę i posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy listkami mięty bądź bazylii do smaku.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz