Wyszukaj

poniedziałek, 12 października 2015

Pleśniak ze śliwkami i błękitną pianką




Idealne ciasto na jesienne wieczory do imbirowej herbatki  :D Ściskam kochani, do dzieła :)



Składniki:

(na blaszkę o wymiarach około 23 cm na 32 cm) 
  • 3 szklanki mąki
  • 3-4 żółtka (w zależności od wielkości)
  • 200-250 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • około 1-1,5 kg śliwek- wydrylowanych, przepołowionych
  • kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego
  • 3-4 białka (w zależności od wielkości)
  • 30 g budyniu śmietankowego w proszku
  • łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać przez sito
2. Dodać proszek, cukier waniliowy
3. Dodać masło i posiekać je nożem mieszając z mąką
4. Dodać cukier i żółtka
5. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą
6. Schłodzic w lodówce około 20-30 minut
7. Jedną część wyłożyć na spód
8. Ubić białka na sztywno9. Do ubitych białek dodać barwnik i dokładnie wymieszać
10. Dodać budyń i olej, wymieszać wszystko dokładnie mikserem
11. Położyć białka na pierwszej warstwie ciasta
12. Na białkach położyć śliwki
13. Zetrzeć resztę ciasta na wierzch śliwek

Piec: około 30-50 minut w temperaturze 180-200 stopni- w zalezności od rodzaju piekarnika
Smacznego :)