(na blaszkę o wymiarach około 23 cm na 32 cm)
Przygotowanie:
- 3 szklanki mąki
- 3-4 żółtka (w zależności od wielkości)
- 200-250 g masła
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- około 1-1,5 kg śliwek- wydrylowanych, przepołowionych
- kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego
- 3-4 białka (w zależności od wielkości)
- 30 g budyniu śmietankowego w proszku
- łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sito
2. Dodać proszek, cukier waniliowy
3. Dodać masło i posiekać je nożem mieszając z mąką
4. Dodać cukier i żółtka
5. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą
6. Schłodzic w lodówce około 20-30 minut
7. Jedną część wyłożyć na spód
8. Ubić białka na sztywno9. Do ubitych białek dodać barwnik i dokładnie wymieszać
10. Dodać budyń i olej, wymieszać wszystko dokładnie mikserem
11. Położyć białka na pierwszej warstwie ciasta
12. Na białkach położyć śliwki
13. Zetrzeć resztę ciasta na wierzch śliwek
Piec: około 30-50 minut w temperaturze 180-200 stopni- w zalezności od rodzaju piekarnika
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz