Wyszukaj

poniedziałek, 19 października 2015

Żytnie ciasto czekoladowe z buraczkami


Składniki:
(tortownica o średnicy 23 cm)
  • 3 buraczki, starte na tarce o dużych oczkach
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mąki żytniej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki mleka
Przygotowanie:

1. Suche składniki wymieszać w osobnym  naczyniu.
2. Białka jajek ubić z cukrem na puszystą pianę (piana nie musi być sztywna), dodać żółtka i olej  oraz mleko, dokładnie zmiksować.
3. Dodać suche składniki, zmiksować żeby nie było grudek.
4. Dodać starte buraki i wymieszać.
5. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piec ok 35-45 min (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.

Podawać posypane cukrem  pudrem lub polane lukrem.

przepis na różowy lukier:

 ok 0,5 szklanki cukru pudru rozpuścić w soku z ok połowy cytryny i dodać kilka kropelek czerwonego barwnika spożywczego w płynie).

Smacznego :)