(tortownica o średnicy 23 cm)
- 3 buraczki, starte na tarce o dużych oczkach
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki mąki żytniej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanka oleju
- 0,5 szklanki mleka
Przygotowanie:
1. Suche składniki wymieszać w osobnym naczyniu.
2. Białka jajek ubić z cukrem na puszystą pianę (piana nie musi być sztywna), dodać żółtka i olej oraz mleko, dokładnie zmiksować.
3. Dodać suche składniki, zmiksować żeby nie było grudek.
4. Dodać starte buraki i wymieszać.
5. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec ok 35-45 min (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
przepis na różowy lukier:
ok 0,5 szklanki cukru pudru rozpuścić w soku z ok połowy cytryny i dodać kilka kropelek czerwonego barwnika spożywczego w płynie).
Smacznego :)
2. Białka jajek ubić z cukrem na puszystą pianę (piana nie musi być sztywna), dodać żółtka i olej oraz mleko, dokładnie zmiksować.
3. Dodać suche składniki, zmiksować żeby nie było grudek.
4. Dodać starte buraki i wymieszać.
5. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec ok 35-45 min (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
przepis na różowy lukier:
ok 0,5 szklanki cukru pudru rozpuścić w soku z ok połowy cytryny i dodać kilka kropelek czerwonego barwnika spożywczego w płynie).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz