Wyszukaj

wtorek, 4 sierpnia 2015

Szybki deser truskawkowo-brzoskwiniowy na zimno




Składniki
(na 2 porcje)


  • śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml
  • 30- 50 g mieszanki truskawek i białych brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru białego
  • 2 łyżeczki żelatyny na 2 łyżki wody
  • pół łyżeczki whisky

Przygotowanie:

1. Śmietankę ubić na sztywno.
2. Owoce podgrzać na patelni z cukrem do momentu, aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, sok zacznie odparowywać a syrop który się utworzy musi bardzo zgęstnieć aż do utworzenia się niezbyt gęstej konfitury. 3. Dodać owoce  do śmietanki wraz z whisky
4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wlać do śmietanki i bardzo szybko oraz dokładnie wymieszać i przełożyć masę do słoiczków, wstawić do lodówki by deser stężał.

Chłodzenie: W lodówce od 30 minut do 2 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki

Smacznego :)