Wyszukaj

czwartek, 6 sierpnia 2015

Pierogi z truskawkami






Składniki:
  • 300 g przesianej mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 200 ml ciepłej, przegotowanej wody
Nadzienie:
  • około 300 g truskawek, przekrojonych na ćwairtki

  • 1-2 łyżki cukru

Dekoracja:
  • kilka łyżek śmietany 18% bądź 30%- według uznania, bądź jogutru naturalnego 
  • opcjonalnie:  cynamon bądź cukier do posypania 


Przygotowanie:

1. Przygotować truskawki do nadzinia. Jesli robimy większe pierożki wystarczy przekroić je na połówki, jesli są mniejsze na ćwiartki bądź na jeszcze mniejsze. Posypać truskawki cukrem.
2. Przygotować, cienkie i delikatne ciasto
3. Przesiać mąkę do miski, dodać sól, cukier i olej
4. Stopniowo dodać wodę
5. Zagnieść ciasto, około 4-6 minut- powinno być delikatne i nie powinno mocno kleić się do rąk.
Nie może być jednak za sztywne ponieważ nie będzie się dało skleić pierogów z nadzieniem
6. Podsypać stolnicę, bądź blat mąką, rozwałkowac cienkie ciasto.
7. Wykrawać kółeczka szklanką




8. Na środej kółeczek kłaść po 1-2 łyżeczki nadzienia- w zależności od średnicy kółeczka.




9. Zalepić pierożki.




10. Gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie. Kłaść po kilka sztuk na wrzątek. szybko przemieszać jeden-dwa razy by nie przywarły do dna. Poczekać aż wypłyną na wierzch i gotować po 3-5 minut. Wszystko zalezy od wielkości pierogów i grubości ciasta jakie uda wam się zrobić.
11. Odsączyć, najlepiej za pomocą cedzaka-łyżki cedzakowej i kłaść na tależu, tak by nie dotykały się na wzajem, by się nie skleiły.

Podawać na ciepło bądź schłodzone, polane schłodzoną śmietaną bądź jogurtem, można posypać całość cukrem bądź cynamonem.

Smacznego:)