Wyszukaj

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Pierogi z jagodami


                              Pyszne, schłodzone pierogi z jagodami i zimną śmietaną :)

Składniki:
  • 300 g przesianej mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 200 ml ciepłej, przegotowanej wody
Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki pszennej
Dekoracja:
  • garstka świeżych jagód-na porcję
  • kilka łyżek śmietany 18% bądź 30%- według uznania, bądź jogutru naturalnego 


Przygotowanie:

1. Przygotować nadzienie: Zmieszać jagody z cukrem i mąką i zostawić do czasu nadziewania ciasta.


2. Przygotować, cienkie i delikatne ciasto
3. Przesiać mąkę do miski, dodać sól i olej
4. Stopniowo dodać wodę
5. Zagnieść ciasto, około 4-6 minut- powinno być delikatne i nie powinno mocno kleić się do rąk.
Nie może być jednak za sztywne ponieważ nie będzie się dało skleić pierogów z nadzieniem
6. Podsypać stolnicę, bądź blat mąką, rozwałkowac cienkie ciasto.


7. Wykrawać kółeczka szklanką


8. Na środej kółeczek kłaść po 1-2 łyżeczki nadzienia- w zależności od średnicy kółeczka.


9. Zalepić pierożki.




10. Gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie. Kłaść po kilka sztuk na wrzątek. szybko przemieszać jeden-dwa razy by nie przywarły do dna. Poczekać aż wypłyną na wierzch i gotować po 3-5 minut. Wszystko zalezy od wielkości pierogów i grubości ciasta jakie uda wam się zrobić.
11. Odsączyć, najlepiej za pomocą cedzaka-łyżki cedzakowej i kłaść na tależu, tak by nie dotykały się na wzajem, by się nie skleiły.

Podawać na ciepło bądź schłodzone, polane schłodzoną śmietaną bądź jogurtem, posypane świeżymi jagodami.

Smacznego:)