Shot dessert to malutki deser, który zazwyczaj przygotowuje się na duże przyjęcia/bankiety w dużej ilości po odrobince dla każdego, zazwyczaj ponieważ znajduje się na sali dużo więcej jedzenia; bądź, na degustacje, chcąc zachęcić gości do skosztowania w póżniejszym terminie większego deseru. Małe deserowe shoty to super rozwiązanie na imprezę bądź gdy jesteśmy zaskoczeni przez gości. Wygląda uroczo w malutkich szklaneczkach/kieliszkach i jest pyszny!. Zachęcam gorąco do spróbowania :)
Składniki:
(na około 4-6 porcji)
- 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36%
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 40 g białego cukru
- 100-200 g truskawek
Dodatkowo potrzebne będą:
Przygotowanie:- kieliszki około 4-6 sztuk
1. Śmietankę zagotować z ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka-kilkanaście minut na małym ogniu. Cukier musi się rozpuścić, a śmietanka nabrać waniliowego aromatu
2. Ostudzić,
3. Truskawki zblendować na gładki mus.
4. Pzechylić kieliszek ukośnie i nakładać mus, następnie przestudzoną śmietankę, masy nie połączą się ze sobą, ponieważ mają inną gęstość.
5. Można schłodzić około 20-40 minut w lodówce przed podaniem
Podawać schłodzone.
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz