Składniki:
(na 1-2 porcje)
Sorbet cytrynowy:
- Sok z połowy cytryny
- 80 ml wody
- łyżka miodu
Sorbet rumiankowy:
- 100 ml wody gorącej 80 stopni
- 1 torebka rumianu ja użyłam rumianku firmy Posti
- 2 gałązki mięty
- sok z połowy grejpfruta
- sok z połowy pomarańczy
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Sorbet cytrynowy:
1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie
2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka
Sorbet rumiankowy:
1. Zaparzyć rumianek z miętą , po 10 minutach wyjąć torebeczkę rumianku i gałązki mięty. Napar ostudzić.
2. Zmieszać napar z pozostałymi składnikami bardzo dokładnie. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka
Mrozić: około 2-6 godzin w zamrażalniku w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika.
3. co pół godziny sprawdzać sorbet delikatnie rozbijając powstały lód, mieszać, by powstał sorbet można do tego celu użyć zwykłej łyżeczki, bądź wyjąć i użyć blendera
4. Gdy sorbet jest delikatny, nadal miękki, ale już nie płynny wyjmujemy i blendujemy jeśli jest taka potrzeba przez moment blenderem ręcznym.
Uwaga: Nie doprowadzić do całkowitego zamrożenia się sorbetu.
Jeśli sorbet zbyt mocno się zamroził- gdy zapomnieliśmy go mieszać, należy wyłożyć go do temperatury pokojowej. Odczekać około 15-25 minut, można go rozkruszyć nożem a później zblendować dokładnie.
Podawać warstwowo w pucharkach/kielichach do deserów. Dekorować owocami i gałązką świeżej mięty.
Dolna warstwa sorbet rumiankowy, wierzchnia sorbet cytrynowy
Smacznego :)
Wpis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz