Składniki:
(na około 6 porcji)
- około 1 litr zaparzonej czarnej kawy: rozpuszczalna, bądź parzona- wasza ulubiona- u mnie tym razem z zaparzacza z połowy dozy; rozpuszczalną daję dla siebie w proporcji 2 łyżeczki na 250 ml, więc na całość daję około 8 łyżeczek na litr wrzątku
- 1-2 łyżki likieru śmietankowego, kawowego, czekoladowego bądź waszego ulubionego- u mnie wymiennie, tym razem użyłam likieru śmietankowego- ale każda opcja jest pyszna- likier nadaje aromatu kawie- można również użyć likieru bezalkoholowego bądź syropu smakowego
- opcjonalnie cukier-do smaku
Dodatkowo potrzebne będą:
- foremki na lody- moje z Ikea
1. Zaparzyć naszą ulubiona kawę, dodać wybrany likier i opcjonalnie cukier do smaku.
2. Ostudzić
3. Ostudzoną kawę przelać do pojemniczków na lody.Zamknąć wieczka
4. Włożyć do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Może to potrwać od 2 do 5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika.
Smacznego :)
Zobacz także:
Lody Fanta z cytryną Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz