Na blogu truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy, tym razem pojawiła się Truskawkowo-cynamonowa Sonata. Jest to sernik bez pieczenia, który jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego pięknie się prezentuje. Niecodzienne połączenie kremowych serków, truskawek i cynamonu wieńczy nuta czekolady i świeżej mięty... zaczynamy :)
Składniki:
Warstwa sorbetowa:
- 300 g zamrożonych zblendowanych truskawek- w tym 5-6 łyżek gotowego sorbetu należy odłożyć do warstwy truskawkowej
- duża szczypta cynamonu
- 200 g serka kremowego, naturalnego Apetina
- łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej wody
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 30 ml mleka
- 5-6 łyżek z warstwy sorbetowej
- 125 g serka kremowego, naturalnego Apetina
- 125 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej wody
Dodatkowo:
- 20 g startej grubo czekolady gorzkiej bądź deserowej
Dekoracja:
- 4-6 sztuk truskawek
- listki świeżej mięty- opcjonalnie mięty cytrynowej
- Jako foremka- dowolne opakowanie po lodach, u mnie opakowanie o wymiarach:
długość- 18,5 cm
szerokość- 12 cm
- blender bądź blender ręczny
- mikser
- misa o wysokich ściankach
- łyżka/szpatułka do nakładania i rozprowadzania masy
Przygotowanie:
1. Warstwę sorbetową ułożyć na dnie opakowania.
2. Połączyć wszystkie składniki na warstwę cynamonową i ułożyć ją na warstwie sorbetowej
3. Posypać połową startej grubo czekolady
4. Połączyć wszystkie składniki na warstwę truskawkową i ułożyć ją na startej czekoladzie
Chłodzić: około 30 minut w zamrażalniku, aż do momentu ścięcia się mas, w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika u mnie wyszło niecałe 30 minut, jednakże jeśli macie ustawiony zamrażalnik na mniejsze chłodzenie może to potrwać dłużej, jeśli macie nastawiony zamrażalnik na wysokie chłodzenie należy sprawdzać co jakiś czas sernik, by ten się nie zamroził- chyba, że taki macie zamysł.
Uwaga: Sernik posiada żelatynę więc masy powinny szybko się ścinać należy sprawnie przekładać i wygładzać masy; słabszej jakości żelatyna będzie ścinać sernik wolniej
Gotowy sernik wyjmować, przy pomocy patyczków szaszłykowych, bądź ciepłego noża, delikatnie okalając nim brzegi. Można również jeśli jest duży problem z wyjęciem wstawić pojemniczek na zaledwie 2-3 sekundy do ciepłej wody. Położyć na pojemniczku talerz, następnie odwrócić do góry dnem.
Dekorować przy pomocy truskawek, startej czekolady oraz świeżych gałązek mięty.
Trzymać w lodówce, podawać schłodzone.
Smacznego :)
Zobacz także:
Przepis bierze udział w akcji:
Bardzo lubię wszystkie proste przepisy. Ostatnio często piekę bardzo łatwe ciastka https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Ten przepis jest szybki w wykonaniu i w dodatku bardzo czekoladowy. Polecam wszystkim miłośnikom czekoladowych wypieków.
OdpowiedzUsuń