Wyszukaj

piątek, 19 czerwca 2015

Creme Patissiere z jagodami



Krem ten jest gęsty, przypomina w smaku krem budyniowy. Można dowolnie pracować nad jego gęstością dodając więcej mleka bądź nieznajdującego się w przepisie poniżej masła. Krem nabierze  wtedy troszkę innego smaku i powiększy swoją objętość. Jest idealnym kremem do wszelkiego rodzaju deserów, owoców, ciast oraz tart. Może być w kolorze od mocno żółtego po jasno żółty a nawet białawy. Kolor świadczy o zawartości masła, bądź jakości jaj.

Składniki:
(na około 1-2 porcje)


Creme Patissiere :
  • szklanka mleka
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii  1 łyżka pasty z wanilii- dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka  by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej.

Dodatkowo:
  • około 20-30 g jagód/borówki amerykańskiej
  • opcjonalnie listki świeżej mięty
  • opcjonalnie herbatniki/ciasteczka maślane


Creme Patissiere :

1. Doprowadzić mleko do wrzenia na małym ogniu. Odstawić gdy zacznie się gotować
2. W tym czasie ubić za pomocą miksera na puszystą pianę żółtka z cukrem
3. Do masy żółtkowej dodać mąkę i ubić do momentu, aż masa będzie gładka
4. Odlać 1/4 ciepłego mleka i dodać łyżka po łyżce do masy żółtkowej, cały czas mieszając dokładnie- można użyć ręcznej ubijaczki, bądź miksera na małych obrotach
5. Gotową masę wlać powoli do gotującego się ponownie mleka i  nieprzerwanie mieszać energicznie przy pomocy ubijaczki  bądź ostrożnie przy pomocy miksera przez 1 minutę na dużym bądź średnim ogniu.
6. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt, bądź pastę z wanilii i nadal energicznie mieszać aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Zajmie to około 1-2 minuty.
7. Przełożyć do miseczki i pozwolić by krem wystygł- należy go przykryć folią spożywczą by nie wysechł z wierzchu i nie zrobiła się skorupka.

Krem ma konsystencję bardzo gęstego budyniu

Gdy krem przestygnie dekorować jagodami i listkami świeżej mięty

Uwaga: Jeśli krem jest za gęsty, należy dodać więcej ciepłego mleka.
Krem powinien mieć konsystencję gęstego budyniowego kremu.

Gdy krem przestygnie dekorować jagodami i listkami świeżej mięty. Można również podać maślane ciasteczka bądź herbatniki.

Smacznego :)





Zobacz także:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz