Krem ten jest gęsty, przypomina w smaku krem budyniowy. Można dowolnie pracować nad jego gęstością dodając więcej mleka bądź nieznajdującego się w przepisie poniżej masła. Krem nabierze wtedy troszkę innego smaku i powiększy swoją objętość. Jest idealnym kremem do wszelkiego rodzaju deserów, owoców, ciast oraz tart. Może być w kolorze od mocno żółtego po jasno żółty a nawet białawy. Kolor świadczy o zawartości masła, bądź jakości jaj.
Składniki:
(na około 1-2 porcje)
Creme Patissiere :
- szklanka mleka
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka pasty z wanilii- dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej.
Dodatkowo:
- około 20-30 g jagód/borówki amerykańskiej
- opcjonalnie listki świeżej mięty
- opcjonalnie herbatniki/ciasteczka maślane
Creme Patissiere :
1. Doprowadzić mleko do wrzenia na małym ogniu. Odstawić gdy zacznie się gotować
2. W tym czasie ubić za pomocą miksera na puszystą pianę żółtka z cukrem
3. Do masy żółtkowej dodać mąkę i ubić do momentu, aż masa będzie gładka
4. Odlać 1/4 ciepłego mleka i dodać łyżka po łyżce do masy żółtkowej, cały czas mieszając dokładnie- można użyć ręcznej ubijaczki, bądź miksera na małych obrotach
5. Gotową masę wlać powoli do gotującego się ponownie mleka i nieprzerwanie mieszać energicznie przy pomocy ubijaczki bądź ostrożnie przy pomocy miksera przez 1 minutę na dużym bądź średnim ogniu.
6. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt, bądź pastę z wanilii i nadal energicznie mieszać aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Zajmie to około 1-2 minuty.
7. Przełożyć do miseczki i pozwolić by krem wystygł- należy go przykryć folią spożywczą by nie wysechł z wierzchu i nie zrobiła się skorupka.
Krem ma konsystencję bardzo gęstego budyniu
Gdy krem przestygnie dekorować jagodami i listkami świeżej mięty
Uwaga: Jeśli krem jest za gęsty, należy dodać więcej ciepłego mleka.
1. Doprowadzić mleko do wrzenia na małym ogniu. Odstawić gdy zacznie się gotować
2. W tym czasie ubić za pomocą miksera na puszystą pianę żółtka z cukrem
3. Do masy żółtkowej dodać mąkę i ubić do momentu, aż masa będzie gładka
4. Odlać 1/4 ciepłego mleka i dodać łyżka po łyżce do masy żółtkowej, cały czas mieszając dokładnie- można użyć ręcznej ubijaczki, bądź miksera na małych obrotach
5. Gotową masę wlać powoli do gotującego się ponownie mleka i nieprzerwanie mieszać energicznie przy pomocy ubijaczki bądź ostrożnie przy pomocy miksera przez 1 minutę na dużym bądź średnim ogniu.
6. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt, bądź pastę z wanilii i nadal energicznie mieszać aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Zajmie to około 1-2 minuty.
7. Przełożyć do miseczki i pozwolić by krem wystygł- należy go przykryć folią spożywczą by nie wysechł z wierzchu i nie zrobiła się skorupka.
Krem ma konsystencję bardzo gęstego budyniu
Gdy krem przestygnie dekorować jagodami i listkami świeżej mięty
Uwaga: Jeśli krem jest za gęsty, należy dodać więcej ciepłego mleka.
Krem powinien mieć konsystencję gęstego budyniowego kremu.
Gdy krem przestygnie dekorować jagodami i listkami świeżej mięty. Można również podać maślane ciasteczka bądź herbatniki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz